FASHIONMiniprix

Vara mea are si espadrille. Asa ii place sa se poarte.

By 16 May 2019 No Comments

Ce sunt espadrilele?

Espadrilele sunt incaltari comode, create pentru sezonul cald, de vara, cu talpa de sfoara sau de papura, si confectionate din panza sau din piele. Ele pot fi cu talpa plata, cu talpa ortopedica, cu bareta peste glezna sau cu glezna descoperita. Culorile variaza in functie de brandul care le creeaza. Sunt create pentru femei, dar si pentru barbati si copii.

 

 

 

 

 

 

Istorie si moda.

Cine s-ar fi gandit ca espadrilele au o istorie de peste timpuri?!

Si ca sunt denumite dupa un soi de iarba din care li se facea talpa?!

 

 

 

 

 

 

Esparto este o iarba perena ce creste indeosebi in Sudul Europei.

 

 

 

 

 

 

Povestea spune ca este folosita de peste 7 mii de ani, iar primele obiecte manufacturate au fost cosuri pentru carat mancarea.

 

 

 

 

 

 

Taranii spanioli din sudul Peninsulei Iberice au fost primii care si-au confectionat incaltari din esparto. Ei impleteau firele si isi croiau o talpa dupa forma piciorului fiecaruia, careia ii adaugau o panza tot de ei tesuta.

 

 

 

 

 

Ulterior, espadrilele au fost folosite ca incaltari pentru muncitorii de la oras, ca mai apoi, in anii ’40 sa isi faca aparitia in moda vremurilor.

Primele mari staruri care au folosit espadrille au fost Lauren Bacall in filmul Key Large in 1948, Grace Kelly in High Society in 1956, Romy Schneider in La Piscine in 1969 sau Don Jonson in Miami Vice in anii ’80.                

Cum moda pleaca de la Paris, primele espadrile cu platforma au fost create pentru publicul larg de Yves Saint Laurent in anii ’70, in colaborare cu familia spaniola Castaner, primii confectioneri de espadrille din lume.

 

 

 

 

 

 

Francezii si spanioli au raspandit in lume ideea espadrilelor.

 

 

 

 

 

 

Astazi ele deschid fiecare sezon cald si sunt accesibile tuturor. Gasesti aici, vezi ce iti place.

 

Leave a Reply

*
= 3 + 4