Cum sa-ti personalizezi hainele vechi. 10 idei si sfaturi ca sa fii propriul designer chiar la tine acasa

 

Nu trebuie sa fii experta in moda ca sa-ti dai seama ca hainele pe care le porti transmit mesaje puternice despre tine. Este vorba, pe de o parte, despre felul in care te vad cei din jur, iar pe de alta parte, despre propria perceptie despre ce inseamna sa fii tu. Personalizarea hainelor, fie ele vechi sau noi, nu inseamna nici eforturi financiare mari, nici sa faci cursuri speciale. Totul e sa nu-ti fie teama sa fii creativa si sa ai la indemana instrumente simple, cum ar fi o foarfeca, o croseta, un ac cu ata sau un pistol de lipit la cald.

 

De ce sa-ti personalizezi hainele vechi

Fie ca mergi la un interviu de angajare, la o intalnire cu prietenii, la o cina romantica in oras  sau vrei sa vizitezi un oras interesant, hainele pe care le porti vor spune ceva despre felul in care te pui in lumina, dar si despre statutul tau social. Indiferent ce alegi sa pui pe tine, intotdeauna postura, gesturile si expresia vor influenta felul in care te percep cei din jur, la fel de mult ca diferentele culturale.

Acum ca ai vazut ca hainele pot spune multe despre tine, ce-ar fi sa arunci o privire in garderoba ta? Cu siguranta vei gasi acolo haine mai vechi pe care poate nu le-ai purtat niciodata sau pe care nu iti mai vine sa le mai scoti in lume pentru ca nu mai au stralucirea de la inceput. Dar de ce sa renunti la ele, cand poti sa apelezi la creativitatea ta si sa le reconditionezi chiar tu. In cele ce urmeaza, descopera 10 idei si sfaturi despre cum sa-ti personalizezi hainele vechi:

 

1.  Personalizeaza-ti hainele vechi cu paiete

Paiete colorate si sclipitoare ca sa-ti personalizezi hainele vechi? Da. Si nu oricum. Gandeste-te la ce ai putea transmite cu ajutorul lor. Ai libertatea de a alege ce cuvinte si ce forme vrei ca sa exprimi exact ce simti: fericire, iubire, viata, gargarite si orice altceva. Le poti folosi atat pentru tricouri sau camasi, cat si pentru pantaloni. Pentru asta ai nevoie de un pistol de lipit la cald, pe care il gasesti in magazinele specializate.

2.  Foloseste dantela

Fie ca vrei sa dai o nota mai sic unei camasi cu maneci lungi sau ca vrei sa adaugi un guler unei bluze, dantela este una dintre variantele pe care le ai la dispozitie. O poti cumpara de-a gata sau o poti croseta chiar tu. Exista o multitudine de modele pentru toate gusturile si varstele.

 

3.  Peticeste hainele creativ

Ai constatat ca unele dintre hainele pe care le ai au gauri si nu stii cum sa le peticesti? Ai la indemana mai multe posibilitati, in functie de materialul din care este facuta haina. Poti sa decupezi de jur imprejurul gaurii pana obtii forma dorita: stea, inima, fluture. Dintr-un alt material decupezi aceeasi forma, pe care o cosi in locul respectiv. Daca o insertie de felul acesta ti se pare ca nu ti-ar iesi, atunci poti alege o varianta si mai simpla. Iti confectionezi stelute, fluturasi, flori dintr-un material si cosi astfel incat sa acopere gaura respectiva.

 

4.  Scurteaza-ti vechii pantaloni si da-le o nota personala

Nu-ti mai plac vechii tai blugi, dar nu vrei sa renunti la ei? Daca sunt lungi, poti sa-i scurtezi si sa le scoti firele de pe margini ca sa le dai o nota vintage si rebela. Daca nu iti place, insa, ideea unor pantaloni scurti din care ies ate neglijent, atunci adauga dantela pe margini si vei obtine ceva deosebit.

 

5.  Picteaza-ti hainele

Pictura pe haine este una dintre cele mai interesante variante cand vine vorba de personalizarea hainelor vechi. Indiferent ca vrei sa imprastii nuantele la intamplare sau ca vrei un model deosebit, in primul rand vei avea nevoie de culori speciale pentru tesaturi, pe care le gasesti in magazinele de specialitate. Aceasta, pentru ca pictura sa fie rezistenta la spalat, dar si la razele soarelui. Apoi, ca sa iti iasa ce doresti, deseneaza o schita in creion sau foloseste sabloane.

Pentru ca vopseaua sa nu se imprime si pe spate, pune sub tesatura un carton. Inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca ai la indemana perii, bureti si pensule. Vei vopsi mai intai cu buretele, pe urma cu pensulele si periile. Lasi vopseaua sa se usuce, asa cum scrie pe eticheta. Un ultim pas este sa fixezi culoarea cu ajutorul unui fier de calcat. Atentie, insa, fierul incins nu trebuie sa atinga vopseaua. Calci materialul pe dos.

 

 

6.  Foloseste strasuri ca sa aduci o nota vesela hainelor

Tricourile vechi, de pilda, pot capata o alta fata daca folosesti strasurile colorate. La fel ca paietele, acestea dau senzatia de vesel. Le poti aranja in ce forma vrei daca tricoul este monocolor sau alegi umerii sau manecile, dupa cum crezi ca ti s-ar potrivi mai bine. Ca sa fixezi strasurile este recomandat sa folosesti un pistol cu lipici cald.

 

7.  Personalizeaza-ti salurile cu ajutorul ciucurilor

Un sal frumos, dar l-ai purtat atat de mult, incat te-ai cam plictisit de el? Da-i o nota personala cu ajutorul ciucurilor. Ii poti cumpara gata facuti si doar sa-i cosi pe sal sau la marginile lui sau, folosind o croseta, faci mai intai o margine, dupa care atasezi cu un ac sau tot cu croseta, ciucurii pe care ii faci chiar tu.

 

8.  Coase nasturi colorati sau margele pe hainele vechi

Nasturii colorati sau margelele sunt alte modalitati de infrumusetare a hainelor. Chiar daca vorbim de lana, stofa sau alt material, se potrivesc. Totul e sa stii sa cosi cu grija. Poti sa creezi propriile modele: flori, fluturi, forme geometrice si sa te joci cu ele. Daca nu vrei sa te complici, poti sa grupezi nasturii sau margelele intr-un colt al hainei, pe umeri sau pe maneci, dupa cum iti place.

 

9.  Transforma-ti fustele cu ajutorul franjurilor

Fustele din piele sau din materiale care nu se desira pot fi si ele transformate complet cu ajutorul franjurilor. Poti scurta fusta sau nu, dupa care, cu foarfeca ii faci niste franjuri. Franjurii pot fi la marginea fustei sau pot porni mai de sus. Alegerea iti apartine.

 

10. Croseteaza accesorii pentru hainele tale

Cu un pic de imaginatie, o croseta si lana sau macrame poti crea o multitudine de accesorii sic pentru hainele tale. De la flori si fluturi, pana la cordoane, brauri sau manecute. Toate pot inveseli o haina plictisitoare.

Fie ca folosesti croseta, acul, masina de cusut sau vopsele speciale, poti fi originala si cat de creativa vrei atunci cand iti personalizezi hainele vechi. Indiferent ce-ti spune lumea, tu incearca sa-ti adaptezi stilul vestimentar la felul tau de a fi. Fii sincera cu tine si nu te lasa ghidata de prejudecati. Poti fi propriul designer, chiar la tine acasa.

 

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

*
= 5 + 1