Cum sa iti faci blugi rupti acasa

 

Americanii ii numesc „ripped jeans” sau „distressed jeans”, iar la noi sunt „blugi rupti” sau „blugi cu aspect uzat”. Si, pentru ca de cateva sezoane incoace sunt la mare cautare, e foarte posibil sa descoperi ca atunci cand o sa ii cauti in magazine ii vei gasi la un pret foarte piperat, comparativ cu blugii obisnuiti. Vestea buna e ca poti crea acesti blugi si acasa, daca ai putina rabdare si indemanare. 

Vara asta sunt in voga mai multe stiluri de blugi rupti: blugii boyfriend rupti, cei cu taieturi mari in zona genunchilor, blugii skinny rupti, dar si blugii „distressed” (blugii care par desirati de sus pana jos, pe toata lungimea piciorului).

 

In cele ce urmeaza iti prezentam cativa pasi pentru a obtine blugii rupti clasici. 

De ce ai nevoie: 

  • O pereche de blugi (noi sau vechi, alegerea iti apartine);
  • O foarfeca;
  • Un pix, creta sau un bold;
  • Burete abraziv;
  • Burete simplu;
  • O bucata de lemn sau un carton mai gros;
  • O bucata de smirghel;
  • Inalbitor.

 

Pasul 1

Dupa ce ai ales blugii va trebui sa te imbraci cu ei si sa marchezi cu un bold, cu o bucata de creta sau cu un pix locurile unde vrei sa fie rupturile. Ar fi bine sa faci niste taieturi mai mici decat cele pe care le vrei de fapt pentru ca aceste rupturi se vor largi de indata ce te vei aseza de cateva ori. 

 

Pasul 2

Taie cu foarfeca gaurile pe care le-ai marcat in prealabil cu creta, pixul sau cu boldul. Daca nu stii exact ce si cum vrei sa faci, ai putea sa folosesti o fotografie cu o pereche de blugi rupti care iti place pentru a decide unde, ce si cat sa tai. E bine sa stii ca taieturile subtiri, orizontale si simple se potrivesc cel mai bine pentru blugii drepti sau pentru skinny jeans. Pentru boyfriend jeans ar fi ideal sa alegi rupturi mai mari, dreptunghiulare sau patrate, care sa se muleze dupa firele orizontale ale denimului. 

Apoi pune cartonul sau bucata de lemn sub taieturi.

 

Pasul 3

Ia bucata de smirghel si foloseste-o pentru a crea impresia de uzura in jurul taieturilor pe care le-ai facut. Aceasta operatiune iti va lua intre cinci si zece minute. Ideal ar fi sa freci suprafata pana cand ajungi la firele albe din tesatura blugilor. Daca nu ai o bucata de smirghel, ai mai putea folosi o razatoare, o piatra ponce sau o lama de ras pentru a freca zona taiata. De asemenea, daca vrei blugi rupti sau cu fire mai rare, atunci va trebui sa folosesti o penseta si sa scoti unul cate unul firele verticale dintre taieturi. 

 

Pasul 4

Daca te uiti cu atentie la blugii rupti din vitrinele magazinelor, vei vedea ca nu au rupturi doar în zona genunchilor. Prin urmare, ar fi bine sa folosesti smirghelul pentru a uza usor blugii si deasupra genunchilor, in zona buzunarelor si in partea de sus a picioarelor. Ca fapt divers, daca vrei ca ruptura sa nu se mareasca prea mult in timp, ai putea incerca sa aplici o intaritura pe interior, cu ajutorul unui ac (gasesti materiale care pot fi folosite ca intaritura la orice magazin care vinde produse pentru croitorie). 

 

Pasul 5

Pentru a le da noilor tai blugi rupti un aspect si mai interesant ai putea folosi si putin inalbitor. Cum faci asta? E destul de simplu: ia un burete simplu, de bucatarie, si tamponeaza marginile taieturilor pentru a le decolora. Mai poti sa folosesti si o periuta de dinti sau o pipeta pentru a ii stropi si pentru a crea, din loc în loc, pete albe, asa cum au unele perechi din comert.

 

Cum ii poti purta?

Blugii rupti sunt atat de cautati dintr-un motiv destul de simplu: pe lânga faptul ca arata interesant, sunt si foarte usor de asortat. In plus, pot scoate din anonimat (aproape) orice tinuta. Prin urmare, daca iti doresti un look mai casual, ai putea asorta noua ta pereche de blugi rupti cu un tricou simplu, alb si cu o pereche de tenisi foarte colorati. Iar daca vrei un look mai fancy/glam, atunci poti sa porti blugii rupti cu un top simplu, negru, un sacou-statement si cu o pereche de sandale elegante, cu toc. Variantele sunt nenumarate si gasesti inspiratie si la o simpla cautare pe net. 

Nu-i asa ca nu e deloc greu sa transformi niste blugi simpli in cei mai cool jeans ai momentului?

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

*
= 4 + 3