Tinuta de cocktail – cum te imbraci ca sa iesi din tipare. Idei si sfaturi utile

 

Fie ca sunt organizate de companii, pentru lansari de carti sau proiecte ori pentru a sarbatori un eveniment, cum sunt logodnele sau nuntile, de pilda, petrecerile cocktail sunt evenimente speciale, pentru care alegerea tinutei potrivite este foarte importanta. De regula dureaza cateva ore si au loc in a doua jumatate a zilei, iar invitatii stau in picioare si socializeaza. 

In cele ce urmeaza afli cat de important este dress code-ul pentru un astfel de eveniment, cum alegi rochia potrivita sau costumul, ce accesorii sunt adecvate si descoperi cateva idei de tinute de cocktail atat pentru doamne, cat si pentru domni.  

  • Dress code-ul pentru cocktail

  • Cum alegi tinuta pentru cocktail

  • Idei de tinute de cocktail pentru femei

  • Idei de tinute de cocktail pentru barbati

 

Dress code-ul petrecerilor de cocktail este conceput in functie de locul in care se desfasoara evenimentul, de tipul acestuia si de gazda. Daca este un restaurant de cinci stele, vei alege o vestimentatie eleganta, iar daca e vorba de o petrecere pe plaja sau in gradina, atunci tinuta poate fi mai lejera, dar niciodata sport pentru ca nu ai aceeasi libertate ca in cazul vestimentatiei de la un festival, de exemplu.

Depinde, insa, intotdeauna de gazda si de ocazia organizarii evenimentului: daca e un cocktail corporate, business sau daca rolul sau e sa anunte o logodna, de pilda. De obicei, dress code-ul este specificat pe invitatie. Ca reguli generale, insa, specialistii in fashion spun ca in cazul femeilor lungimea rochiei ar trebui sa fie medie, in vreme ce barbatii pot alege un costum din doua piese, dar sa evite blugii. 

 

Cum alegi tinuta pentru cocktail

Fiind vorba despre un eveniment elegant, chiar si atunci cand are loc pe plaja, alegerea tinutei poate fi o provocare, mai ales daca nu vrei sa fii chiar in rand cu toata lumea. Dincolo de reguli, insa, confortul tau este cel mai important. Pana la urma, petrecerile sunt despre a socializa, dar in aceeasi masura sunt despre stilul fiecaruia. Asadar, tine cont de reguli doar pana la punctul in care te ajuta sa nu comiti greseli majore de vestimentatie. In rest, lasa-ti personalitatea sa se vada in tot ceea ce porti, spui sau faci. 

 

Tinuta in functie de tipul petrecerii cocktail

Exista, in principiu, patru tipuri de cocktail party: formal, in gradina (garden party), business cocktail si cocktail pe plaja sau la resort. Indiferent de tipul petrecerii, sunt cateva reguli generale ca sa faci impresie buna:

  • rochia de cocktail nu este recomandat sa fie transparenta, prea scurta sau prea lunga;
  • o tinuta feminina eleganta nu inseamna obligatoriu rochie, ci poti opta si pentru pantaloni evazati, un combo blazer cu pantaloni;
  • pentru ca sunt petreceri cu stil, indiferent unde sunt organizate, nu este recomandat sa porti blugi sau pantofi sport (valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati);
  • gentile supradimensionate nu sunt recomandate;
  • poarta intotdeauna pantofi sau sandale cu toc.

 

Cum alegi incaltamintea si accesoriile potrivite

In ceea ce priveste incaltamintea, doamnelor le este recomandat sa aleaga sandalele cu toc sau pantofii stiletto. Specialistii in moda nu incurajeaza incaltamintea sport pentru ca petrecerile cocktail sunt, in general, sofisticate si rafinate si o tinuta prea lejera nu este potrivita.

Cea mai buna optiune pentru domni este, in viziunea designerilor de moda, purtarea pantofilor de tip Oxford, dar daca este un cocktail organizat in gradina sau pe plaja poti opta si pentru mocasinii penny, de pilda. 

Unul dintre accesoriile cele mai importante ale tinutei unei femei este geanta. In cazul petrecerilor cocktail sunt recomandate modelele plic sau clutch. Nu este indicat sa alegi genti supradimensionate. 

In ceea ce priveste bijuteriile, poti accesoriza o rochie simpla cu cercei masivi sau un colier supradimensionat. Dimpotriva, daca vrei sa porti tinute mai complicate, cu volane, imprimeuri, atunci poti alege bratarile sau lanturile delicate. 

Pentru o petrecere cocktail atat cravata, cat si papionul sunt potrivite. Este bine ca ele sa fie in contrast cu modelul camasii sau al costumului. Astfel, la un costum intr-o singura culoare merge o cravata colorata, in vreme ce la unul cu imprimeu e bine sa porti un papion sau o cravata simpla. 

Alaturi de acul de cravata, batista si ceasul, butonii de camasa sunt un accesoriu foarte important cand vine vorba de stilul tinutei masculine. Pentru alegerea butonilor trebuie sa tii cont de materialul din care sunt facuti (daca sunt din aur, nu ii combini cu argint), culoarea vestimentatiei (la costum uni merg butonii colorati) si tipul evenimentului. La un cocktail casual, de pilda, poti alege butoni din sticla sau otel inoxidabil, in vreme ce la un cocktail business poti alege materiale pretioase.

 

Idei de tinute de cocktail pentru femei

Daca esti invitata la un cocktail formal, o rochie neagra din satin sau din matase poate fi o alegere potrivita. In functie de preferinte, poti purta o pereche de cercei mari sau un colier. Cat despre coafura, depinde foarte mult de croiala rochiei. Poate merge un coc lejer. Machiajul pentru un astfel de cocktail este, de regula, intens, insa este alegerea ta daca vrei sa fie mai natural. 

Un cocktail in gradina. Iata ocazia perfecta sa te imbraci lejer, sa alegi materiale vaporoase cu imprimeuri florale. La astfel de petreceri a veni cu o coronita de flori pe cap sau cu o impletitura inedita la gat, in locul bijuteriilor clasice, nu este o idee rea deloc. 

Cand vine vorba despre un cocktail business, fie ca iti place sau nu, este musai sa acorzi tinutei o atentie deosebita. Scopul unor astfel de petreceri este nu numai sa faci o impresie buna in randul colegilor, ci si sa afli informatii despre diverse proiecte. Poti opta pentru o rochie tip creion sau pentru un sacou. De obicei, astfel de cocktail party-uri au loc seara, asa ca machiajul este intens.

Petrecerile casual sunt pentru tinute evazate. Nu este recomandat sa alegi rochii mulate sau creion. Accesoriile ar trebui sa fie simple, dar iesite din tipare. Daca nu ti se pare o idee buna sa te imbraci in rochie sau fusta, poti alege pantalonii sau salopetele lungi.

Un cocktail organizat pe malul marii sau la resort te duce cu gandul la vacanta si te gandesti ca o tinuta ca de plaja ar fi perfecta. Vorbim, totusi de un eveniment special, asa ca, da, poti sa alegi tinutele foarte lejere, dar nu costum de baie sau rochii transparente. Rochiile in nuante metalice sau culori vibrante pot fi alegeri reusite.                                                                                                                              

 

Idei de tinute de cocktail pentru barbati 

Daca esti invitat la un cocktail formal, atunci un costum din doua piese, din mohair, de exemplu, poate fi o alegere potrivita. Negru, gri, albastru, visiniu, toate sunt culori adecvate. Vara sunt indicate nuantele deschise, iar iarna, cele inchise. Cel mai simplu e sa alegi un costum uni, dar poti sa porti si dungi sau carouri, dar acestea sa fie discrete. Specialistii in moda iti recomanda sa nu te imbraci niciodata in frac la un astfel de eveniment pentru ca este o piesa vestimentara destinata evenimentelor oficiale. 

Daca nu doresti sa porti un costum clasic, din doua piese, poti opta pentru un sacou si pantaloni. Culorile celor doua piese vestimentare ar fi ideal sa fie in contrast: sacou gri, cu pantaloni negri, de pilda. La o astfel de tinuta poti opta pentru vesta sau nu. 

Pentru ca tinuta de cocktail nu este neaparat incadrata in tipare si este la granita dintre formal si lejer, ai libertatea de a iesi un pic din rand, mai ales daca e vorba despre un cocktail organizat in gradina, de exemplu. La o astfel de ocazie poti purta un tricou din bumbac, sacou si pantaloni. 

Cand vine vorba despre alegerea camasii, aceasta depinde intotdeauna de tipul sacoului/costumului pe care vrei sa-l porti. La un sacou simplu poti combina o camasa in carouri sau dungi, chiar si cu imprimeuri florale, mai ales daca este vorba despre un cocktail pe plaja sau la resort. Este foarte important ca gulerul si mansetele camasii sa fie cu textura plina si aspect rigid pentru ca altfel arata prea informal. 

 

Cand alegi tinuta pentru cocktail este recomandat sa ai in minte cateva reguli simple, cum ar fi invitatia primita (include un dress code sau nu), sezonul (vara si primavara vei alege materiale usoare, vaporoase, bumbac, lana subtire si culorile vii, in vreme ce iarna vei opta pentru nuante discrete si casmir, de pilda), de momentul din zi cand are loc cocktail party-ul (tinutele de seara sunt intotdeauna mai elegante, machiajul intens).

Dincolo de aceste reguli, insa, tine minte ca nu trebuie sa te ghidezi neaparat dupa ce ti se spune sa faci. Dat fiind faptul ca e o tinuta intre cea formala si cea informala, pana la urma este bine sa-ti lasi personalitatea sa se vada si sa te simti bine. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

*
= 5 + 4