Sustenabilitatea este despre modul in care functioneaza sistemele naturale, raman diverse si produc tot ceea ce are nevoie pentru ca ecologia sa ramana in echilibru.

 

Civilizatia umana are nevoie de resurse pentru a-si sustine stilul de viata modern. Exista nenumarate exemple de-a lungul istoriei umane in care o civilizatie si-a deteriorat propriul mediu si a afectat serios propriile sanse de supravietuire. Sustenabilitatea tine cont de modul in care putem trai in armonie cu lumea si natura din jurul nostru, protejand-o de daune masive.

Traim acum intr-o lume noua, in care parintii nostri nu au trait, intr-o lume moderna, consumerista si in mare parte urbana. Astfel, consumam zilnic o multime de resurse naturale. In mediile urbane, consumam mai multa energie decat cei care locuiesc in mediul rural, iar centrele urbane folosesc mult mai multa putere decat media, pastrandu-ne strazile si cladirile civice, pentru a alimenta aparatele, incalzirea si alte cerinte de putere publica si gospodareasca. Asta nu inseamna ca o viata sustenabila ar trebui sa se concentreze doar pe oamenii care traiesc in centrele urbane, totusi, trebuie imbunatatite peste tot – se estimeaza ca folosim cu aproximativ 40% mai multe resurse in fiecare an. Sustenabilitatea durabila se concentreaza pe echilibrarea acestei linii fine intre nevoile concurente – nevoia noastra de a ne dezvolta din punct de vedere al tehnologiei, dar si economic si nevoia de a proteja mediile in care traim noi si ceilalti. Sustenabilitatea nu se refera numai la mediul inconjurator, ci si la sanatatea noastra ca societate, pentru a ne asigura ca niciun segment din viata noastra nu are de suferit.

Cei trei piloni ai sustenabilitatii

In 2005, Summit-ul mondial privind dezvoltarea sociala a identificat trei domenii de baza care contribuie la filozofia si stiinta sociala a dezvoltarii sustenabilitatii. Acesti „piloni” in multe standarde nationale si scheme de certificare, constituie coloana vertebrala a abordarii zonelor de baza cu care se confrunta acum lumea. Comisia Brundtland a descris-o drept „dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”. Acest lucru sugereaza ca trebuie sa luam in considerare viitorul, luand decizii asumate in prezent.

Dezvoltare economica

Acesta este segmentul care se dovedeste a fi cel mai problematic. Economia isi doreste cresteri rapite si nu tine neaparat cont de problemele ce pot aparea pe termen lung. Cel mai important lucru este stimularea intreprinderilor si a altor organizatii pentru a respecta orientarile de sustenabilitate, dincolo de cerintele legislative normale. De asemenea, sa incurajeze orice om sa ia decizii asumate si cat mai sustenabile posibil; un singur cetatean rare ori reuseste sa faca o diferenta singur, insa daca ne unim fortele, vom reusi sa facem o diferenta semnificativa. Piata ofertei si a cererii este de tip consumerist, iar viata moderna necesita o multime de resurse in fiecare zi; de dragul mediului si al binelul comun pe termen lung, putem alege sa consumam exact cat avem nevoie, fara excese nejustificate. Dezvoltarea economica consta in a oferi oamenilor ceea ce isi doresc fara a compromite calitatea vietii, in special in tarile in curs de dezvoltare. Acest lucru se poate realiza chiar si intr-un mod sustenabil, bine pus la punct si indeajuns de informat pentru fiecare cetatean in parte. Astfel incat sa crestem o societate cu simt etic si civic, informata si care este capabila sa ia deciziile potrivite.

Dezvoltarea sociala

Exista multe fatete ale acestui pilon. Cel mai important este constientizarea si protectia legislatiei privind sanatatea oamenilor impotriva poluarii si a altor activitati daunatoare ale intreprinderilor si ale altor organizatii. In America de Nord, Europa si restul lumii dezvoltate, exista controale si programe de legislatie in vigoare pentru a asigura ca sanatatea si bunastarea oamenilor sunt puternic protejate. Este vorba si despre mentinerea accesului la resursele de baza, fara a compromite calitatea vietii. Cel mai actual subiect pus in discutie de multi oameni in acest moment este constuirea caselor in care traim in mod sustenabila materiale durabile. Elementul final este educatia – incurajarea oamenilor sa participe la activitati in beneficiul mediului si invatarea acestora despre efectele protectiei mediului, precum si avertizarea pericolelor daca nu ne vom atinge obiectivele.

Protejarea mediului

Cu totii stim ce trebuie sa facem pentru a proteja mediul, indiferent ca este vorba de reciclare, reducerea consumului nostru de energie prin oprirea dispozitivelor electronice, sau alegerea calatoriilor cu bicicleta in loc sa luam autobuzul. Protectia mediului este al treilea pilon si pentru multi, principala preocupare a viitorului umanitatii. Acesta defineste modul in care ar trebui sa protejam ecosistemele, calitatea aerului, integritatea si durabilitatea resurselor noastre. De asemenea, se refera la modul in care tehnologia ne va conduce viitorul.
Tu ce faci zi de zi pentru a contribui la un viitor mai bun din punct de vedere sustenabil?

Articol scris de Roxana Harcovei

Leave a Reply

*
= 5 + 7