De la curatarea de mana a hainelor, pana la rapiditatea conferita de masinile de spalat dotate cu Wi-Fi, drumul a fost unul lung.

Cu toate ca astazi pare mai simplu ca oricand sa iti arunci hainele in cuva masinii si sa iti vezi de activitatile tale cata vreme aparatul isi face treaba, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Exista multe criterii si moduri de spalare a diferitelor tipuri de tesaturi, iar reusita unei tinute bine alcatuite si ingrijite sta intr-o serie intreaga de etape.

Cum sortezi si pregatesti hainele inainte de spalare

Stim cu totii cat de neplacut este momentul in care cineva trebuie sa dea de cap muntelui de rufe care urmeaza sa intre la spalat, iar in jur nu pare sa fie nimeni dispus sa dea o mana de ajutor. Nu trebuie sa disperi pentru ca bluzele si camasile tale vor fi iar ca noi daca tii cont de urmatoarele sfaturi. In primul rand, hainele trebuie separate in trei categorii: cele albe, cele negre sau de culoare inchisa si cele viu colorate. Rufele mai trebuie separate si in functie de temperatura de spalare pe care o indica eticheta fiecareia dintre ele.

Daca nu vrei ca, dupa uscare, hainele sa aiba pete albe, trebuie sa nu exagerezi cu detergentul praf, dar cel mai bine ar fi sa optezi pentru cel sub forma lichida. Daca vorbim despre petele severe, pe care te temi ca simpla spalare nu le-ar putea elimina, ai la dispozitie si pentru ele cateva trucuri. Tamponarea cu otet a petelor aparute pe vascoza, in sau poliester poate usura spalarea, iar petele aparute pe pielea intoarsa vor necesita o acoperire cu praf de copt, inainte de tratamentul cu otet.
Care sunt cerintele fiecarui tip de material

Indiferent de cat a evoluat si va mai evolua de acum inainte spalatul hainelor, o pereche de pantaloni de in va avea intotdeauna nevoie de alte conditii de spalare fata de o camasa din poliester sau de o fusta din denim. Pentru fiecare tesatura exista un mod optim de setare a masinii de spalat, astfel incat spalarea sa nu elimine din garderoba ta piese de vestimentatie la care tii:

bumbacul rezista la programe de spalare intensa, cu apa la temperaturi ridicate;

inul poate fi spalat cu apa foarte calda si are o toleranta buna la inalbitori puternici, dar se sifoneaza foarte mult pe parcursul procesului;

lana se spala cu apa la temperatura medie, din cauza riscului de a se strange, iar detergentul ales trebuie sa fie unul cu actiune usoara;

vascoza, nylonul si lycra nu trebuie spalate la temperaturi ridicate si sunt vulnerabile in fata inalbitorilor pe baza de clor;

In ce conditii este indicat sa usuci rufele

In cazul in care alegi sa iti usuci imbracamintea in casa, va trebui sa alegi o camera spatioasa si foarte bine aerisita. Aceasta pentru ca pericolul aparitiei mucegaiului, din cauza umezelii, este foarte mare. Daca nu ai siguranta ca poti aerisi eficient incaperea, opteaza pentru un uscator de rufe, care nu te scapa doar de umezeala, ci si de mult timp pierdut. In acest caz, insa, va trebui sa tii cont de aceleasi precautii valabile si in cazul spalarii rufelor la masina, asa ca materialele pretentioase trebuie introduse in uscator la o viteza mica.

Cum iti intretii garderoba, asa o vei avea. Cu alegerile corecte in privinta spalarii si uscarii hainelor tale, poti avea siguranta ca le vei prelungi durata de viata si le vei mentine aspectuoase.

Leave a Reply

*
= 5 + 2